Günümüzde birçok alanda plastik ürün kullanılıyor. Ham maddesi petrol, gaz ve kömür olan plastik, Uzay-Havacılıktan otomotive, elektronikten çevre korumaya, gıda ambalajlarından ev aletlerine kadar birbirinden farklı pek çok alanda karşımıza çıkıyor. Bu işlevsel ürünün kullanımı oldukça yaygın. Ancak doğada geç yok olan bir madde olan plastik bu anlamda ekosisteme zarar veriyor. Özellikle sık kullanılan plastik ürünlerden biri olan pet şişeler doğa için kesinlikle bir tehdit unsuru.
Bilinçli insanlar kullandıkları pet şişeleri geri dönüşüm kutusuna atabiliyor. Ancak ne yazık ki herkesin bu kadar farkındalık içerisinde olduğunu söylemek pek mümkün değil. İnsanların çevreye rastgele attıkları şişeleri geri dönüştürmek aslında o kadar da zor değil. Böylece dünyada hızla tükenen doğal kaynakları kurtarabilir ve enerji tasarrufu sağlayabiliriz. Plastik atıkların geri dönüşümü ile ekonomiyi güçlendirebiliriz. Geri dönüşüme bağlı olarak azalan ham madde kullanımı sayesinde ülke ekonomisinde enerji maliyetini azaltabiliriz.
Plastik Ne Zaman Bulundu?
Alexander Parkes tarafından 1860’da bulunan plastik, bugün dünya genelinde 1 yılda 80 milyon ton kullanılıyor. Kullanılan miktarın bu denli büyük olması ve buna paralel olarak, plastik atıklarının da bir o kadar çok olması gezegenimiz için endişe verici. Çöpe atıldığında çürümeyen, suya atıldığında çözünmeyen bir madde olan plastik, suda yaşayan canlıların ölmelerine sebep oluyor. Bu bağlamda plastik pet şişelerin geri dönüşümü hayati öneme sahip.
Plastik Pet Şişeler Nasıl Geri Dönüştürülür?
Öncelikle kepek ismi verilen makinelerde türüne göre ayrılan pet şişeler parçalanır. Bu işleme plastiğin kesilmesi ve kırılması adı verilir. Daha sonra parçacık haline gelen plastikler yıkanma işlemine tabi tutulur. Yıkandıktan sonra nemi alınır. Bu işleme de plastik yıkama ve kurutma işlemi denir. En son yapılan plastiğin besleme kazanına transferi işleminde ise, doğranan ve yıkanan plastik parçaları sıkma makinesine taşınır. Burada eritilen plastik parçacıkları yabancı maddelerden arındırılarak granül hale getirilir. Daha sonra bu granüller ısı yardımı ile istenilen hale getirilerek geri dönüştürülür.
Pet Şişe Geri Dönüşümü İle Elde Edilenler
Geri dönüştürülen pet şişeler, otomotiv sektöründe, tarım ve seracılıkta, dolgu malzemeleri yapımında, atık su borusu üretiminde ve tekstil alanında kullanılır. Ayrıca;
- 2,5 litrelik plastik şişenin geri dönüşümü ile 6 saatlik 60 watt’lık elektrik enerjisi elde edilir.
- 25 adet atık şişeden bir ceket yapılabilir.
- 2,5 litrelik 35 adet pet şişe geri “””””””””””””bir uyku tulumu yapılabilir.
- 25 adet pet şişeden mont yapılabilir.
- 1050 adet petşişenin geri kazanılmasıyla 6 kişilik bir oturma grubu yapılabilir.