Alerjinin ortaya çıkması vücudunuzdaki bağışıklık sisteminizin çevresindeki alerjen ya da alerjik madde diye tabir edilen, ayrıca zararsız görülen maddelerin mücadelesinin bir ürünüdür. Bu zararsız maddeler, bağışıklık sisteminizin karşısında bir hedef halini alır ve bunun sonucunda vücudunuz alerjik reaksiyonlar gösterir.
Alerjik reaksiyonlar sonucu vücudunuzda bazı semptomlar görülebilir. Bunlar ciltte kızarıklık oluşması, kızarıklıkların kaşınma ve kabarması, kusma, ishal olma, nefes almakta zorlanma ve anaflaktik şok şeklinde görülebilir. En fazla alerjik reaksiyonlar şunları tüketme sonucu oluşur; süt, yumurta, yer fıstığı, kabuklu yemişler, susam, balık ve kabuklu deniz ürünleri.
Gıda Alerjilerinin Görülme Yerleri
Gıda alerjilerinin son zamanlarda iyice artmış oldukları görülmektedir. Bu artış, gıdaya ve alerji reaksiyon gösteren kişinin yaşadığı coğrafyaya göre değişebilmektedir. Alerjilerin ve bunun sonucunda gıdalara yönelik bilinçli kullanımın artmasının temelinde çevresel nedenlerle beraber Batılı yaşam tarzının da etkisinin olduğu düşünülmektedir. Alerjinin gelişmiş ülkelere oranla kırsallarda daha fazla görüldüğü gözlemlenmiştir. Çünkü gelişmiş ülkelerde gıdalara hassasiyetle yaklaşıldığı bilinmektedir.
Beslenme alışkanlıklarının değişmesi, hava kirliliği, bağışıklık sisteminin zamana ve mekana göre şekillenmesi ve alışkanlık kazanması da alerjilerin durumuna katkı yapabilmektedir. Bir örnekle açıklamak gerekirse, göçmenlerin gittikleri ülkenin şartlarına ve coğrafyasına göre alerjik reaksiyon gösterdikleri bilimsel olarak araştırılmıştır. Bu araştırmalar sonucu da çevresel etkilerin önemi ön plana çıkmaktadır.
Alerjilerin Azalmasına Dair Teoriler
Bilim dünyası, net bir şekilde alerjilerin artışına dair açıklamalarda bulunmasa da bu konu üzerine bazı teoriler geliştirmiştir. Bunların ilki hijyen koşullarıdır. Hijyene dikkat edilmesi sağlık bilgisinin artmasıyla son çocukların artık eskisine göre daha az mikropla karşılaştığını göstermektedir. Bağışıklık sistemi alerjide en kilit noktalardan bir tanesidir. Bağışıklık sistemi, enfeksiyonlara karşı mücadelede kullandığı sistemi alerjiler karşısında da kullanmaktadır.
Günlük hayatta savaşılan parazitlerin azalması, bağışıklık sisteminin zararsız olan parazitlerle mücadele etmesine neden olmaktadır. Bu sayede de alerjilerle daha az karşılaşılmaktadır. D vitaminini yeteri kadar almak da alerjik reaksiyonlarla karşılaşılma ihtimalini azaltmaktadır. Ayrıca bir diğer teori olan King’s Colloge London Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre bir bebek doğduğundan beri düzenli olarak yer fıstığı tüketirse beş sene sonunda yer fıstığı alerjisi azalmaktadır.