Sifonu çekerken ya da tuvaletten çıkarken klozet kapağını kapatır mısınız? Muhtemelen hayır ama bunu okuduktan sonra klozet kapağını daima kapatacaksınız.
Klozetimiz bakterilerle dolu, bunda şaşıracak bir şey yok aslında ama çoğunlukla bu gerçeği düşünmemeyi tercih ediyoruz. Çoğunlukla da kapağı açık bırakıp çıkıyoruz. Peki kapağın kapatılması neden önemli? Çünkü Dr. Charles Gerba, E.coli gibi bakterileri içeren küçük damla sularının 4.5 metreye kadar gidebildiğini ve altı saat boyunca havada kalacağını gösteren bir araştırma yaptı.
DİŞ FIRÇANIZA YAPIŞAN MİKROPLAR
Sifonu çektikten sonra klozetin üzerine zum yaptığını ve görüntüyü yavaşlattığınızı düşünün. Ne göreceksiniz biliyor musunuz? Binlerce küçük damla suyun yukarı doğru sıçradığını… Tam bir havai fişek gösterisi gibi! Ancak bu su damlaları E.coli bakterileri gibi birçok bakteriyle dolu… Peki bu küçük, minik, mikroskobik su damlaları nereye gidiyor? Banyonun her yerine tabii ki! Havlulara, diş fırçalarına, aynaya, dolaba, makyaj malzemelerinize, hatta kontak lenslerinize bile yapışıyor.
2012’den itibaren yapılan araştırmalar, eğer tuvalet kapağını kapalı tutmazsanız, kapalı tuvalete göre, havada ishal yapan 12 kat mikrop dolu olacaktır. Bu mikroplar da norovirüs, SARS ve pandemik influenza gibi çok tehlikeli hastalıklara yol açar.
Bu nedenle özellikle sifonu çekerken klozet kapağınızın kapalı olmasına çok özen gösterin.
DUŞ ALIRKEN KLOZET KAPAĞINI KAPATIN
Eğer klozet kapağınız açık halde duşa girmişseniz, sıcak ve nemli hava banyonun her yanına yayıldığı gibi klozetinizin içine ve çevresine de yayılır. Ve nemli ve sıcak hava vasıtasıyla çoğalan bakterilerin açık klozetten banyonun her tarafına ulaşır. Banyonuzda hijyeni korumak istiyorsanız klozetin kapağını kapatın ve sifona basın. Ardından duşa girin. Duştan çıktıktan sonra banyodaki nemli ve sıcak hava dağılmadan kapağı açmayın.