İçerdiği ‘Poliakrilamid asit’ ile bu oyuncak ölüm saçıyor. Anne babalar aman dikkat, son zamanlarda tüm çocuklar bu oyuncakla oynuyor.
Su maymunları adıyla satılan ve dekoratif ürün olarak tasarlanan ürün içerdiği ‘Poliakrilamid asit’ nedeniyle ölüm saçıyor. İnternette ve işportada çocuklar için oyuncak haline getirilen su maymunları suyla temas ettiğinde büyüklüğünün 400 katına ulaşıyor. Çocukların ellerinden düşürmediğii su maymunları şeker sanılıp yutulursa mide, bağırsak tıkanmaları ve solunum yetmezliği gibi ölümcül sonuçlara yol açıyor. Aynı zamanda alerjik etkilere de neden oluyor.
Uzmanlar tarafından yapılan uyarıları dikkate alan ciddi oyuncakçılar ürünü raflardan indirmelerine rağmen “su maymunu” internette ve işportada satılmaya devam ediyor. Büyüyen su toplarının fiyatı ise 10 lira civarında seyrediyor.
ÖLÜMCÜL SONUÇLAR DOĞURABİLİR
Milliyet’in haberine göre; Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı ürünün çocuklar için ölüm riski taşıdığını söylüyor. “Nanoteknolojik, poliakrilamid asit içeren bu ürünler, ılık suyla temas edince normal büyüklüklerinin 300, 400 katına ulaşıyor. Okullarda, arkadaşlarına su veya başka içecekler içinde bu ürünleri yutturmaya çalışmak gibi şakalar yapılabiliyor. Çocuk sağlığı açısından risk oluşturan bu ürünler nefes borusuna kaçmaları durumunda tıkanma, solunum yetmezliği, mide-bağırsak tıkanmaları ile ölüm riski yaratıyor. Ayrıca ürünlerin zehirleme ve alerjik etkisi de göz ardı edilmemeli” dedi.
Sağlık Bakanlığı ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü tarafından bu ürüne ilişkin daha önce uyarı yapılmış, ölümcül riske dikkat çekilerek ailelerden bu ürünleri çocuklarından uzak tutmaları istenmişti.
‘HER YERDE YASAKLANMALI’
Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ali Uğurlu da konuya ilişkin bir açıklama yaptı. “Avcunuzda sıktığınızda parçalanan su maymununun asıl adı ‘kristajel’dir” diyen Uğurlu bu hayati tehlike yaratabilecek bu ürünlerin her platformda yasaklanması gerektiğini belirtti. Uğurlu şöyle konuştu: “Genelgede ‘Bu tip ürünlerin oyuncak olmadığı, dekorasyon amaçlı olduğu bilgisinin ambalaja yazılması gerektiği; sadece çiçekçiler ve canlı bitki satışı yapan mağazalar tarafından satılabileceği; oyuncak ve hediyelik eşya dükkanlarında satışının engellenmesi; ürünü satan firmaların ürünleri satıştan kaldırmasının sağlanması’ yönündeki talimata rağmen yeterli piyasa denetiminin olmadığı ortada. Bu tip malzemelerin özellikle internette denetimsiz olarak satılması yasaklanarak caydırıcı önlemler alınmalı.”