Sukulent Nasıl Çoğaltılır?
Evlerimizin vazgeçilmez bitkileri sukulent nasıl çoğaltılır? Çok basit, sadece birkaç püf noktasına dikkat etmeniz yeterli. Hadi başlayalım.
Bir dahaki sefere yanlışlıkla sukulentlerinizden bir yaprak koptuğunda onu çöpe atmayın. Çünkü o yaprak kocaman bir saksıya dönüşebilir.
“Sukulent çoğaltma” diye aradığınızda muhtemelen karşınıza coco peat denilen hindistan cevizi kabuklu bir tür tropikal toprağa ihtiyacınız olduğu çıkar. “Eeee, nerede bulacağım şimdi onu” deyip sukulentinizi çoğaltmaktan vazgeçersiniz.
Ama bundan sonra her bir yapraktan bir kök bitkiniz olacak. Üstelik de özel toprağa ihtiyacınız olmadan.
ADIM ADIM SUKULENT ÇOĞALTMA
- İlk yapmanız gereken olgun ve sağlam bir yaprağı dikkatli bir şekilde bitkiden ayırmak… Bunu yaparken yaprağın bitkiden tam ayrıldığından ve zarar görmediğinden emin olun. Yaprağın bir kısmı gövdeye bağlı kalırsa, köklenmeyebilir. Yaprağı tutun ve kök kısmından hafifçe çevirerek gövdeden ayırın. Tabii ki, bitkiye zarar verebilecek çok fazla yaprağı aynı anda çıkarmayın.
PÜF NOKTASI: Yaprakları bitkiden ayırdıktan sonra hemen toprakla buluşturmuyoruz. Yaprağın kopan yerinin nasır tutmasına izin vermemiz gerekiyor. 3-4 gün bekledikten sonra yaprağın dibinde bir zar oluşacaktır. O zarı gördüğünüzde artık yaprağı toprağa koyma zamanı gelmiştir.
2. Nasır tutan yaprakları toprakla buluşturma vakti geldi. Kuru toprakla dolu bir kaba yaprağınızı nazikçe koyun. Asla toprağa bastırmayın. Püskürterek sulayın. Çok fazla sulamamaya dikkat edin.
PÜF NOKTASI: Yaprakları toprağa yatırırken bombeli kısmının üste gelmesine dikkat edin. Aksi halde bebek sukulentler aşağı doğru büyüyecektir.
3. Şimdi artık bekleme vakti… Yakında yaprakların uçlarından küçük kökler filizlenecek. Yavru bitkilerin oluştuğunu görene kadar az miktarda su vermeyi unutmayın.
PÜF NOKTASI: Sukulentler çok fazla su depolar. O yüzden çok sulamanıza gerek yok. Hatta fazla sulamak çürümelerine neden olabilir.
4. Bebekler ortaya çıktığında, tekrar sulamadan önce toprağın kurumasını bekleyin. Ana yaprak solmaya başlayana kadar fidanların büyümesine izin verin.
5. Artık bebekleri orijinal yapraklarından nazikçe ayırabilir ve ayrı saksılara koyabilirsiniz.
PÜF NOKTASI: Bebekler ana yapraktan ayırmadan büyümez.
6. Sukulent yavrularını artık dikme zamanı geldi. Toplu olarak yavru dikecekseniz önce yayvan, zemine yakın bir kaba dikmeyi tercih edin. Dibinde en fazla 2 cm. toprak olmalı. Toprak geçirgen olmalı ve saksının dibinde bolca delik olmalı. Yavrularımız çürüsün istemeyiz tabii.
6. Artık yavruları kendi saksılarına alma zamanı geldi.
PÜF NOKTASI: Sukulentleri ne kadar küçük saksıya ekerseniz o kadar boy atar. Büyük saksılarda boyları kısa kalır.