Regl İzni Nedir?


Regl

Dünyada 1970 ‘li yıllardan itibaren kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularında çeşitli mücadeleler başlamıştır. Özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrasında erkekler askerdeyken sosyal hayatın her alanında her türlü işi yapan kadınların savaş bitince yeniden sadece ev işleriyle sorumlu olmaları bu konudaki tartışmaları tetiklemişti.

O tarihlerden günümüze kadar kadınlar hakları için mücadele etmek zorunda kaldılar ve çoğu haklarını da elde ettiler ancak halen verilmemiş mücadelesi süren haklar mevcut. Bu haklardan birisi de regl izni.

Regl dönemi kadınların ağrılarla ve sancılarla başa çıkmak zorunda kaldıkları bir süreç. Bu dönemi ağır geçiren bazı kadınlar ise 2-3 gün süre ile yataktan bile çıkamıyor ve çalışan kadınlar için bu büyük bir sıkıntı oluyor. Bazı ülkelerde kadınlara bu zorlu günleri evlerinde dinlenerek geçirebilmeleri için ücretli izin verilirken Dünya’nın çoğu ülkesinde böyle bir uygulama mevcut değil. Uygulamanın yasal olarak kabul edilmediği ülkelerde ise bazı şirketler kendi içlerinde aldıkları izin kararını uygulayabiliyor.

Regl İzni Veren Ülkeler Hangileri?

Toplumsal cinsiyet mücadelesi uzun yıllardır devam ederken kadınların haklarını sadece 6 ülke yasalarla koruyor. Bu ülkeler; Danimarka, Letonya, İsveç, Belçika, Lüksemburg ve Fransa. Bu ülkelerde kadın ve erkeklere aynı haklar sağlanıyor.

Ancak kadın ve erkeklere eşit hakları yaslarla korumayıp kadınlara regl izni veren ülkeler de mevcut. Bu ülkeler ise; Filipinler, Tayvan, Çin, Güney Kore, Endonezya ve İtalya.

Regl izni bu ülkelerde kadınların adet dönemlerinde yasal olarak kullanabildikleri bir izin.  

Regl izninin ilk olarak ortaya çıktığı ülke Japonya. İkinci Dünya Savaşı sonrasında 1947 Çalışma Standartları Yasasına göre adet dönemleri ağrılı geçen veya işi ağrılarını tetikleyebilecek olan kadınlara seirikyuuka yani fizyolojik izin verilmeye başlanmıştır. O dönem için kadınların regl konularında rahatça konuşamadığı bir toplum için bu çok büyük ve öncü bir hareketti.

Listede adı geçen bazı ülkelerde bu dönemde izin kullanabilmek için idrar tahlili ve doktor raporu gerekse de regl izni verilmesinin kadın hakları için güzel bir adım olduğunu söyleyebiliriz.

Ülkemizde ise böyle bir yasa olmasa da bazı şirketler kadın çalışanlarına kendi kararları doğrultusunda regl izni vermektedir.


Pemmbe

Pemmbe.com 2015 yılından bu yana yayında olan moda, güzellik, sağlıklı yaşam, aile, çocuk, kültür-sanat, eğlence, ilişkiler, kariyer gibi kadınları ilgilendiren konular yer alıyor.