Hiç ütü yaparken kıyafetlerinize yapışan siyah lekeler fark ettiniz mi? Cevap evet ise ütünüzün tabanını acilen temizlemeniz gerek ve biz en iyi ütü tabanı temizleme yollarını size hazırladık.
Ütünüzün tabanına yapışan tüm toz, kir, deterjan kalıntısı, su fışkırtırken kireçlenmeleri ve kopup erimiş kumaş parçaları, kıyafetlerinizi mahvedecekti. Ütünüz kirlendiğinde bu kiri tüm kumaşlarınıza taşır. Ancak ütünüzü hemen çöpe atmanız gerekmiyor- en azından henüz değil. Çünkü bu sıkıntı ütünün mekanik bir probleminden kaynaklanmaz sadece kirdir. Ayrıca ütüyü evde temizlemek ve bu sıkıntıdan kurtulmak aslında göründüğünden çok daha kolaydır.
Herhangi bir metodu denemeden önce ütünüzü çevirip tabanına bakın. Paslanmaz çelik, teflon ya da kolayca çizilebecek başka bir materyaldan yapılmışsa tabana zarar vermemek için inanılmaz dikkatli hareket edin. Ayrıca camınızı açık tutun.
KARBONAT VE SU
Karbonatı az miktar su ile macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Sonrasında bu macunu tabanın başından sonuna kadar sürün. Diş macunu kullanarak tabanı iyice kazıyabilir ve yapışkan maddeleri daha kontrollü çıkarabilirsiniz. Macunla işiniz bittikten sonra ütüyü temiz suyla yıkayın. Hafifçe ıslattığınız bir pamukla buharın çıktığı deliklerin içini temizleyin, üzerinden geçin.
Tüm karbonat-su karışımını iyice sildiğinize emin olduktan sonra ütünüzü suyla doldurup buhar özelliğiyle çalıştırın. Sonrasında ütünüzü kalın bir havlunun üzerinden bolca buhar çıkararak geçirin. Böylece ütünün hiçbir boşluğunda karbonat kalıntısı birikmeyeceğinden emin olmuş olursunuz.
GAZETE
Ütü masanızın üzerine kalın bir havlu serin ve havlunun da üzerine biraz gazete koyun. Haznenin içinde su olmadığından emin olun ve sonrasında ütüyü en yüksek ayara getirerek açın. Isındıktan sonra, birikintileri gidermek için gazete boyunca sürükleyin. Yapışmış maddelerin hepsine elveda!
Ayrıca gazeteyi ezerek top haline getirebilir ve demir yüzeyi fırçalamak için kullanabilirsiniz. Bu seçeneği tercih ederseniz bir fırın eldiveniyle korunun ki kağıt elinizi kesmesin.
TEMİZLEME KAĞIDI
Bir temizleme kağıdı alın ve ütü tahtasının ucunda duran kalın havlunun üzerine yerleştirin. En düşük sıcaklıkta ütünüzü çalıştırın ve ısınmasını bekleyin. Buhar çıkmaması gereklidir bu yüzden ütünün içinde su olmamasına dikkat edin.
Ütünüz hazır olduğunda lekeler çıkana kadar kağıdın üzerinde gezdirin.
Temizleme kağıdı kendi oluşturduğu yağ kalıntısını ütünün tabanında bırakabilir. Bu sebeple ütü soğuduktan sonra nemli bir havlu ile silin. Bu metod tabanda az miktarda kir ve az miktarda kireç birikimine çok hızlı çözüm sağlayacaktır.