Yaz yaklaşıyor, yani diyet zamanı geldi. Daha önce duymuş muydunuz bilmiyoruz ama size 8 saat diyeti ile 3 Haftada 15 kilo nasıl verilir onu anlatacağız.
Önce “8 saat diyeti ya da aralıklı oruç diyeti nedir?” açıklayarak başlayalım.
8 saat diyetini aralıklı oruç diyeti diye de adlandırabiliriz. “16/8 diyeti, intermittent fasting 16/8 metodu, 8 saat ye 16 saat yememe diyeti” gibi farklı isimlerle de anılır.Bu diyette 8 saat yiyor geri kalan 16 saat oruç tutuyorsunuz. Yani sabah 10’da kahvaltı yaptıysanız akşam 18’den sonra bir daha yemek yemiyorsunuz. Ama 10 ile 18 arasında yediklerinizi çok da kısmanıza gerek yok. Ancak tabii diyet yaptığınızı unutmamamız gerekiyor. Her diyetteki gibi hamurişine, tatlıya ve aşırı yağlı yiyeceklere veda edecek ya da en aza indireceksiniz.
8 SAAT DİYETİ ZAYIFLATIR MI?
8 saat diyetini haftanın her günü uygulayabildiğiniz gibi haftada 3 gün de yapabilirsiniz. Vücudun kalori depolama şekli glikojendir. Karaciğerinizdeki glikojen, kolayca erişilebilen enerji kaynağıdır. Bu harekete geçtiğinde, vücudunuz enerji kazanmak için yağ yakmaya zorlanır. 8 saat diyeti, vücudunuza uyurken yağ yakan “fırın” ı nasıl tetikleyeceğinizi öğretir!
Bu beslenme şekli, vücudunuzun hücrelerindeki enerji kaynağı olan mitokondriyanın fonksiyonunu uyarır. Bu, enerji çıktısını en üst düzeye çıkarır ve şok diyetlerin neden olduğu hücre içi hasar seviyesini düşürür. Bu süreç, yaşlanmayı yavaşlatır ve kanser, kalp hastalığı, diyabet ve hatta Alzheimer Hastalığı riskini en aza indirir.
NASIL YAPILIR?
Gün içerisinde 8 saat kalorisine çok dikkat etmeden sağlıklı besinler yiyebileceksiniz. Ancak en son yemeğinizi akşam 20:00’da yemiş olmalısınız. Gün içinde her saat çay, kahve içmek serbest
8 SAAT DİYETİ İÇİN ÖRNEK LİSTE:
Uyandığınızda:
Yeşil çay, kahve, detoks içeceği (Yalnızca biri)
(Sabah 10) Kahvaltı:
Alternatifler:
1. Buğday gevreği ve süt
2. Muzlu smoothie
3. Haşlanmış yumurta ve tost
(Sabah 11.30)Ara öğün:
Alternatifler:
1. Salatalık ve karpuz salatası
2. 4 adet badem
3. 2 adet ceviz
(12: 30-13: 00) Öğle yemeği:
Alternatifler:
1. Fırında pişmiş balık ve sebzeler + az yağlı yoğurt
2. Ton balığı + taze meyve suyu
(14:30) Öğle sonrası ara öğün:
Alternatifler:
1. 1 orta boy bitter çikolata
2. 1 portakal ya da elma
(16:00) Akşam atıştırması:
Seçenekler:
1. Küçük bir kase patates haşlaması,
2. Küçük bir kase patlamış mısır
(18: 00) Akşam yemeği:
Seçenekler:
1. Izgara sebze / tavuk kebabı + puding,
2. Mercimek çorbası + meyveli muhallebi
3. Sebze lazanya + salatalık suyu